|
|
|
T.C
ŞAHİNBEY BELEDİYE BAŞKANLIĞI
SOSYAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ
KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ
Bu yönetmelik 08/01/2026 tarih ve 10 nolu Meclis Kararı ile yürürlüğe konulmuştur.
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1– (1) Bu yönetmeliğin amacı; 5393 Sayılı Belediye Kanunu ile tüm kanun, yönetmelik, talimatlar ve kararlar çerçevesinde, Şahinbey Belediye Başkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2– (1) Bu yönetmelik; Şahinbey Belediye Başkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün Kuruluş, Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3– (1) Bu yönetmelik; 5393 Sayılı Belediye Kanununun 15/b bendi ile ilgili mevzuatlara dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4– (1) Bu yönetmeliğin uygulamasında;
- Belediye : Şahinbey Belediye Başkanlığı,
- Başkan : Şahinbey Belediye Başkanını,
- Üst Yönetici : Şahinbey Belediye Başkanını,
- Başkanlık : Şahinbey Belediye Başkanlığını,
- Başkan Yardımcısı : Şahinbey Belediyesi Başkan Yardımcısını,
- Encümen : Şahinbey Belediye Encümenini,
- Meclis : Şahinbey Belediye Meclisini,
- Müdür : Sosyal Hizmetler Müdürünü,
- Müdürlük : Sosyal Hizmetler Müdürlüğünü,
- Harcama Birimi : Bütçeyle ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimini,
- Harcama Yetkilisi : Bütçeyle ödenek tahsis edilen harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisini,
- Gerçekleştirme Görevlisi : Harcama talimatı üzerine işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgeleri hazırlayan kişiyi,
- Personel : Müdür hariç müdürlüğe bağlı çalışanların tümünü,
ifade eder.
Temel ilkeler
MADDE 5–(1) Müdürlüğün tüm çalışmalarında;
- Karar alma, uygulama ve eylemlerde şeffaflık,
- Hizmetlerin temin ve sunumunda yerindelik ve ihtiyaca uygunluk,
- Hesap verebilirlik,
- Kurum içi yönetimde ve İli ilgilendiren kararlarda katılımcılık,
- Uygulamalarda adalet ve hizmette eşitlik,
- Belediye kaynaklarının kullanımında etkinlik ve verimlilik,
- Hizmetlerde geçici çözümler ve anlık kararlar yerine sürdürülebilirlik,
ilkelerini esas alır.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş, İş İlişkileri, Personel ve Bağlılık
Kuruluş
MADDE 6- (1) Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, 12/09/2025 tarih ve 32538 Resmi Gazetede, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm ve Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğe göre kurulmuştur.
MADDE 7- (1) Müdürlüğün birimleri şunlardır,
- Aşevi Birimi,
- Şefkat Mağazası-Gıda Bankası Birimi,
- Evrak Kayıt-Arşiv Birimi,
- Depo Birimi,
(2) Bu yapılanma ihtiyaca göre norm kadro ilke ve standartları içerisinde hizmetin daha verimli olması amacıyla yeniden yapılandırılabilir.
İş ilişkileri
MADDE 8- (1) Müdürlüğün Belediye içindeki ilişkileri aşağıdaki şekildedir;
- Başkan ve Başkan Yardımcıları,
- Belediye Müdürlükleri.
(2 )Müdürlüğün Belediye dışındaki ilişkileri aşağıdaki şekildedir;
- İlgili Bakanlıklar, Kurumlar ve Kuruluşlar,
- Vatandaşlar.
Personel
MADDE 9- (1) Müdürlükte bir Müdür ile mer'i norm kadro mevzuatına uygun nitelik ve sayıda personel görev yapar.
Bağlılık
MADDE 10- (1) Müdürlük, Başkana veya görevlendireceği Başkan Yardımcısına bağlıdır. Başkan, bu görevi bizzat veya görevlendireceği kişi eliyle yürütür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Müdürlüğün görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 11- (1) Müdürlük, mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla aşağıdaki görevleri yürütür;
- Belediye sınırları içinde ikamet eden dar gelirli, yaşlı, dul, yoksul, muhtaç, kimsesiz, düşkün, özel gereksinimi olan bireyler, yetim, öksüz, göçmen, mülteci vb. kişiler ile yangın, sel, deprem, don, kuraklık ve benzeri afetlere maruz kalan muhtaç kişilere bütçe imkânları dâhilinde Sosyal Hizmetler Yönetmeliğine istinaden sosyal yardımda bulunmak,
- Belediye sınırları içinde ikamet eden (a) bendinde sayılan ihtiyaç sahibi kişilere yiyecek, giyecek, temizlik, yakacak, kırtasiye, çeyiz, eğitim, ev eşyası, ulaşım, hasta bezi, çocuk bezi, özel gereksinimi olan bireyler için akülü veya aküsüz tekerlekli sandalye, koltuk değneği ile tıbbi araç-gereç, ilaç, rehabilitasyon amaçlı protez araç gereçleri ve benzeri gibi ayni yardımlarda bulunmak.
- Belediye sınırları içerisinde ikamet eden (a) bendinde sayılan ihtiyaç sahibi kişilere Sosyal Hizmetler Yönetmeliğine istinaden nakdi yardımda bulunmak.
- Belediye sınırları içerisinde ikamet eden (a) bendinde sayılan ihtiyaç sahibi kişilerin; ulaşımlarını, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılımlarının sağlanmasını, evlerinin bakım ve onarımını, sünnet, nikah ve benzeri ile deprem, don, kuraklık, yangın, sel gibi afetlere maruz kalan muhtaç kişilere yönelik hizmetleri yerine getirmek.
- Sosyal Hizmetler Yönetmeliğinde belirtilen diğer iş ve işlemleri yerine getirmek.
- Müdürlüğe gelen ve giden evraklar bekletilmeksizin, tarih ve sayılarına göre kayda alınarak izlenir. Kaydı yapılan evrak, gelen-giden evrak, dilekçe kabul ve CİMER evrakları ve benzeri yetkili tarafından ilgilisine havale edilir. Personel, yapılması gerekli işlemleri zamanında ve noksansız yapmakla yükümlüdür. Yazışmalar sınıflandırılarak standart dosya planına göre dosyalamak ve arşiv sistemine göre korumak,
- Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından havalesi yapılan evrakın ilgisi dolayısıyla başka müdürlüğe sevki yapılacak ise, sistem üzerinden evrak kabulünden sonra Yazı İşleri Müdürlüğüne iadesi yapmak,
- Birim faaliyet raporlarını, iç kontrol eylem planını ve birim bütçesini hazırlayıp, Mali Hizmetler Müdürlüğüne göndermek,
- Müdürlüğün görev ve faaliyetleri sonucu kendiliğinden teşekkül eden aktüalitesini kaybetmemiş olarak aktif bir biçimde ve günlük iş akımı içinde kullanılan arşivlik malzemenin belirli bir süre saklanmasını sağlamak,
- Arşivde saklanan belgelerin standart dosya planına göre dosyalanıp ve arşiv sistemine göre korunmasını sağlamak,
- Müdür tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek,
- Personel, bu Yönetmelikte belirtilen iş ve işlemleri mevzuat çerçevesinde, emir ve talimatlar doğrultusunda gereken özen ve sürati göstererek yapar.
- Personel görevlerini yaparken mevzuatın vermiş olduğu tüm yetkileri kullanır.
- Personel iş ve işlemlerden amirlerine karşı hiyerarşik olarak sorumludur.
- Personel, görev tanımında yer almayan ancak amirleri tarafından göreviyle alakalı verilecek diğer görevleri de yerine getirir.
Müdürün görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 12- (1) Başkanlığın amaçları, prensip ve politikaları ile ilgili mevzuat ve Başkanın belirleyeceği esaslar çerçevesinde, Belediye sınırları içerisinde aşağıdaki görevleri yürütür;
- Müdürlüğünün iş ve işlemlerini ilgili mevzuata göre yürütmek.
- Müdürlük ile diğer Müdürlükler arasında koordinasyonu sağlamak.
- Bu Yönetmeliğe ve Sosyal Hizmetler Yönetmeliğine istinaden yapılması gereken sosyal yardım iş ve işlemlerini yürütmek.
- Müdürlük personelinin görev tanımlarını yapmak, personelin çalışmalarını takip etmek ve denetlemek.
- Belediyenin stratejik planı çerçevesinde Müdürlük faaliyetlerini yürütmek.
- Personelinin disiplinle ilgili iş ve işlemlerini yürütmek.
- Müdürlük birimleri arasında koordinasyonu sağlamak.
- Müdürlüğün çalışma programını hazırlatıp uygulatmak.
- Müdürlüğün iş ve işlemlerini yürütürken gereken dikkat ve özeni göstermek zaman kaybına, suiistimale ve hataya mahal vermemek.
- Müdürlük çalışmalarında verimliliği ve kaliteyi ön planda tutmak.
- Müdürlük çalışmalarında kullanılan demirbaş malzeme ve kırtasiyenin amacına uygun kullanımını ve sosyal yardımlar için alınan veya bağışlanan mal, malzeme ve eşyanın uygun şartlarda muhafazasını sağlamak.
- Müdürlüğün faaliyet raporunun zamanında ve hatasız olarak hazırlanmasını sağlamak.
- İletişime önem vererek alınan kararların uygulayıcılarına doğru ve süratle ulaştırılmasını sağlamak.
- Süreçlerin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
- Üst yönetici tarafından istenilen raporları hazırlamak, raporları vermeden önce gerekli tetkikleri yapmak ve tasdik etmek, gereksiz bilgileri ayıklayarak raporların kısa ve öz olmasını sağlamak.
- Müdürlük tarafından gerekli yerlerle yapılması gereken yazışmaların zamanında ve hatasız olarak yapılmasını sağlamak.
- Belediye Başkanı ve Müdürlüğün bağlı olduğu Başkan Yardımcısı tarafından verilen görev ve sorumlulukları yerine getirmek.
- Müdürlüğü ile ilgili bütçe teklifini hazırlamak.
- Vatandaş memnuniyetini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak.
- Müdürlüğün hedefleri doğrultusunda plan ve çalışmalar yapmak, uygulamak ve aksayan kısımlara yönelik çözümler üretmek.
- Personelin eğitim ihtiyaçlarını belirleyerek, eğitim almalarını sağlamak.
- Personelinin performans değerlendirmelerini yaparak ilgili müdürlüğe vermek.
- Müdürlüğe verilen yetkileri kullanarak, 11 inci maddede belirtilen tüm görevlerin yerine getirilmesini sağlamakla yükümlü olup, Başkanlık Makamına karşı sorumludur.
Aşevi sorumlusunun görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 13– (1) Aşevi sorumlusunun görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
- Muhtaç kişiler için aşevinde yemeklerin hazırlanması, sunulması ve dağıtılmasını sağlamak.
- Evinde yemek yapamayacak kadar hasta ve yaşlı olan ve Müdürlük ve Şahinbey Kaymakamlığı Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen kişilere sıcak yemek verilmesini sağlamak.
- Aşevinde yapılacak yemeklere ait malzemenin kaliteli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına, uygun şartlarda korunmasına dikkat ederek hijyenik ortamda yemeklerin insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yapılması, sunulması ve dağıtılmasında gereken özen ve dikkatin gösterilmesini sağlamak.
- Aşevinde yapılan tüm çalışmalarla ilgili haftalık, aylık ve yıllık raporlar hazırlayarak Müdürlüğe sunmak.
- Aşevinde çalışan personelin görev tanımını yaparak, görevlerini uygulatmak sonuçlarını izlemek, kontrol etmek ve denetlemek.
- Şahinbey Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı dışında Belediye olarak veya Belediye ile diğer kamu kurum ve kuruluşları, vakıf ve dernekler, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzelkişilerin işbirliğinde ve hibeleriyle sıcak yemek hazırlanmasını ve dağıtılmasını sağlamak.
Şefkat Mağazası – Gıda Bankası Sorumlusunun görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 14- (1) Şefkat Mağazası-Gıda Bankası sorumlusunun görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
- Belediye sınırları içinde ikamet etmekte olan ve muhtaç durumda olduğu Müdürlük tarafından tespit edilen ihtiyaç sahibi kişilere bu Yönetmeliğe ve Sosyal Yardım Yönetmeliğine istinaden ayni yardımlarda bulunulmasını sağlamak.
- Ayni yardımlarda kullanılmak üzere Belediye bütçesinden alınanlar dışında, kamu kurum ve kuruluşları, vakıf ve dernekler, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzelkişiler tarafından bağışlanan az kullanılmış veya kullanılmamış mal, malzeme ve eşyalardan oluşan bağışların kabul edilmesini ve ilgililerine ulaştırılmasını sağlamak.
- Mal malzeme ve eşyanın niteliklerine uygun şartlarda kabulünü, depolanmasını ve muhafazasını sağlamak.
- Kamu kurum ve kuruluşları, vakıf, dernek, sivil toplum kuruluşları, özel ve tüzel kişilerin işbirliğinde veya Belediye tarafından açılan veya açılacak olan mağazalardaki iş ve işlemleri de bu Yönetmeliğe ve Sosyal Hizmetler Yönetmeliğine istinaden yürütmek.
Personelin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 15- (1) Müdürlük personelinin görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
- Müdürlüğün, Belediye bünyesindeki diğer müdürlüklerle, kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerle olan yazışmalarını zamanında ve doğru olarak yapmak, bu yazışmaların kaydını tutmak, muhafaza etmek ve arşivlemek.
- Müdürlük faaliyetlerinin yürütülmesinde; ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, genelge, tebliğ ve benzeri mevzuat hükümlerine riayet etmek,
- Kendisine verilen görevleri zamanında, noksansız ve hataya mahal vermeden yerine getirmek.
- Bu Yönetmelikte ve Sosyal Hizmetler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara uymak.
- Mesleki bilgi, verimlilik ve etkinlik açısından kendini sürekli geliştirmek..
- Müdürlüğe sosyal hizmet için başvuran ihtiyaç sahibi kişilerden, Sosyal Hizmetler Yönetmeliğine istinaden istenilen bilgi ve belgeleri tam ve doğru olarak teslim almak, kaydını yapmak ve bilgi bankası oluşturmak.
- Sosyal hizmette bulunulan ihtiyaç sahibi kişilerle ilgili bilgi bankası oluşturmak.
- Sosyal hizmet alması uygun görülen kişilere, yardımların zamanında ve yerinde ulaşmasını sağlamak.
Evrak kayıt ve Arşiv biriminin görevleri
MADDE 16– (1) Evrak kayıt biriminin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır;
- Müdürlüğe gelen ve giden evraklar bekletilmeksizin, tarih ve sayılarına göre kayda alınarak izlenir. Kaydı yapılan evrak, gelen-giden evrak, dilekçe kabul ve CİMER evrakları ve benzeri yetkili tarafından ilgilisine havale edilir. Personel, yapılması gerekli işlemleri zamanında ve noksansız yapmakla yükümlüdür. Yazışmalar sınıflandırılarak standart dosya planına göre dosyalanır ve arşiv sistemine göre korunur.
- Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından havalesi yapılan evrakın ilgisi dolayısıyla başka müdürlüğe sevki yapılacak ise, sistem üzerinden evrak kabulünden sonra Yazı İşleri Müdürlüğüne iadesi yapılacaktır.
Personelin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 17- (1) Müdürlük personelinin görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
- Müdürlüğün, Belediye bünyesindeki diğer müdürlüklerle, kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerle olan yazışmalarını zamanında ve doğru olarak yapmak, bu yazışmaların kaydını tutmak, muhafaza etmek ve arşivlemek.
- Müdürlük faaliyetlerinin yürütülmesinde; ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, genelge, tebliğ ve benzeri mevzuat hükümlerine riayet etmek,
- Kendisine verilen görevleri zamanında, noksansız ve hataya mahal vermeden yerine getirmek.
- Bu Yönetmelikte ve Sosyal Hizmetler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara uymak.
- Mesleki bilgi, verimlilik ve etkinlik açısından kendini sürekli geliştirmek..
- Müdürlüğe sosyal hizmet için başvuran ihtiyaç sahibi kişilerden, Sosyal Hizmetler Yönetmeliğine istinaden istenilen bilgi ve belgeleri tam ve doğru olarak teslim almak, kaydını yapmak ve bilgi bankası oluşturmak.
- Müdürlüğe asker ailesi yardımı için başvuran ihtiyaç sahibi kişilerden istenilen bilgi ve belgeleri tam ve doğru olarak teslim almak ve kaydını yaparak Belediye Encümenine sevkini sağlamak.
- Sosyal hizmette bulunulan ihtiyaç sahibi kişilerle ilgili bilgi bankası oluşturmak.
- Sosyal hizmet alması uygun görülen kişilere, yardımların zamanında ve yerinde ulaşmasını sağlamak.
- Personel görevlerini yaparken mevzuatın tanımış olduğu tüm yetkileri kullanır.
- Personel iş ve işlemlerden amirlerine karşı hiyerarşik olarak sorumludur.
- Personel, görev tanımında yer almayan ancak amirleri tarafından göreviyle alakalı verilecek diğer görevleri de yerine getirir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Planlama ve Koordinasyon
Planlama
MADDE 18- (1) Müdürlükteki iş ve işlemler müdür tarafından düzenlenen plan dahilinde yürütülür. Müdürlükte görevli tüm personel, kendilerine verilen görevleri yasa ve yönetmelikler doğrultusunda gereken özeni göstererek en kısa sürede yapmak zorundadır.
Koordinasyon
MADDE 19– (1) Şahinbey Belediye Başkanlığı dışında diğer kurumlarla yapılacak olan her türlü yazışmalar, Belediye Başkanının veya yetki verdiği Başkan Yardımcısının imzası ile yürütülür. Ancak, herhangi bir ihbar ve şikâyet içermeyen, Belediye Başkanının takdirini gerektirmeyen, yeni bir hak ve yükümlülük taşımayan mutat yazılar müdür imzası ile yürütülebilir.
2) Müdürlükler arası yazışmalar müdürün imzası ile yürütülür.
3) Müdürlük dahilinde çalışanlar arasındaki işbirliği ve koordinasyon, müdür tarafından sağlanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Ortak Hükümler
Genel sorumluluklar
MADDE 20- (1) Müdürlükte görev yapan personeller;
- Görevlerini mevzuata uygun olarak yerine getirirler,
- Müdürlüğün faaliyet alanına giren görevleri en kısa zamanda ve tam olarak yerine getirir,
- Hiçbir fark gözetmeden her vatandaşa eşit davranır,
- Beceri ve mesleki bilgi açısından kendini geliştirir, bu amaçlı etkinliklere istekli olarak katılır,
- Bulunduğu pozisyonun gerektirdiği vasıfları kazanmak için gerekli çabayı ortaya koyar,
- İş bölüşümü esasları dahilinde, eş düzey ve diğer pozisyonlarla koordinasyon içerisinde çalışır,
- Verilen işi öngörülen bütçe sınırları içerisinde kalarak en az maliyetle yerine getirir,
- Kendisinin verimli ve etkin çalışmasına yardım edecek bütün konularda bilgisini devamlı artırır,
- Faaliyeti için amirince talep edilen veya faydalı gördüğü bütün raporları eksiksiz hazırlar,
- Verilen direktife uygun iş ve işlemleri gerçekleştirir,
- Yaptığı işle ilgili evrak ve bilgileri sürekli kontrol eder.
ALTINCI BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 21- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine uyulur.
Yürürlük
MADDE 22- (1) Bu Yönetmelik hükümleri; 5393 sayılı Belediye Kanununun 18 inci Maddenin (m) bendi gereği Şahinbey Belediye Meclisinin onayından sonra yayınlanarak yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 23- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Şahinbey Belediye Başkanı yürütür.
|
|