İslam Bilim Tarihi Müzesi
Orjinal Resim
Mahalle : KOLEJTEPE
Müdürlük : İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ
Proje Bedeli : 2.163.031,62 TL
Tamamlanma Tarihi : 20.04.2014
Proje Durumu : Tamamlanan

İSLAM BİLİM TARİHİ MÜZESİ (ERMENİ OKULU-TAŞ BİNA)

Başlangıç Tarihi: (Ay, Yıl): Kasım, 2013

Bitirme Tarihi: (Ay, Yıl):  Haziran, 2014

Toplam Proje Bütçesi: 2.163.031,62 TL

Proje Finansman Kaynakları: Şahinbey Belediyesi Öz kaynağı, İpekyolu Kalkınma Ajansı

Yapının bulunduğu Bölge: Kolejtepe mahallesi

Proje Özeti:

Belediyemiz Hizmet Binası Komlexi içinde yer alan Kolej Binası uzun yıllar boyunca Verem Hastanesi olan alan içinde Hastanenin İdari Binası olarak kullanılmıştır. Yapı,  Verem Hastanesinden sonra Gaziantep Tıp Fakültesi hastanesi olan alan içinde Tıp Fakültesinin Laboratuvar Binası olarak hizmet vermiştir.

Yapının yapım teknik ve malzeme özellikleri sebebiyle Amerikan Hastanesi ile aynı dönemlerde, 1857 yılında yapıldığı düşünülmektedir. Yapı 2 katlı T plan şemasında, kesme taş kullanılarak yapılmıştır. Yapının 4 cephe köşeleri ve pencere kemer taşlarında karataş ve keymik taşı birlikte kullanılarak cephe hareketlendirilmiştir. Yapı hastane ek yapısı olarak kullanıldığı dönemlerde ara duvarlarla yapının bölümlendiği ve özellikle iç mekânlarda yapının özgün özelliğini kaybettiği belirlenmiştir. Yapının 2007 yılında Şahinbey Belediyesi Hizmet Binasını yapımı aşamasında projeleri hazırlanmıştır. Kurul kararı ile yapının restorasyon çalışmaları ve yapının özgün malzemeleri kullanılarak restorasyon uygulaması gerçekleşmiştir.  Ancak yapı restorasyon sonrası kullanılmamıştır.

 

2012 Yılında Başlayan Çalışmalarla Yapının İslam Bilim Tarihi Müzesi Olarak İşlevlendirilmesine Karar Verilmiştir. 1.Katta Tıp, Kimya, Fizik - 2.Katta Astronomi, Harita, Denizcilik Bölümleri, Toplamda 103 Eser Bulunmaktadır. Bu Eserlerin 3 Tanesi(Güneş Saati, Karanlık Oda Ve Halkalı Küre Açık Alanda Sergilenecektir. Kimya Bölümünde Koku Ünitesi, Astronomi Bölümünde Yıldızların Mesafesinin Hesaplanması, Harita Bölümünde Eski Haritarla Günümüz Haritaların Oluşturulan Elektronik İnteraktif Uygulamalar Yer Almaktadır.

Bodrum giriş katında ise grup girişleri, kütüphane, bilgisayar odası, sunum ve bilgilendirme alanları oluşturularak, 2014 yılı ortalarında tamamlanması planlanan çalışmada yapının müze olarak kullanılmasına yönelik Kurul kararları alınmıştır. 

 

Şehrimize kattığımız Müze yapılarından biri olarak interaktif özellikleri ve müze anlayışına farklı bir açıdan yaklaşılarak, dinamik ve yenilikçi özellikleriyle özel bir yere sahip olacağına inanıyoruz.