Gaziantep mutfağı, yaygın bilinenin aksine kebap, baklava ve fıstıktan ibaret olmayıp, mevsimine göre meyve ve sebzelerin, tahılların, baharatların, salçaların bir arada kullanıldığı son derece sağlıklı tencere yemeklerini de içeren zengin bir mutfaktır. Gaziantep yemeklerinin güzel görünüşünün ve lezzetinin ortaya çıkmasında malzemenin niteliğinin yanı sıra en az o kadar önemli olan bir diğer etken yemeği pişirenin ustalık derecesidir. Gaziantep mutfağı, çorbalardan köftelere, dolmalardan yoğurtlu ve salçalı sebze yemeklerine, kebaplardan baklavalara kadar zengin bir mutfağın çok özel tarifleri ile meydana gelmiştir. Bu nedenlerle Gaziantep mutfağı, ülkemizde şehrinin ismi ile anılan yegâne mutfak olarak, zengin bir coğrafi yapının İpek Yolu üzerindeki durağıdır.Gaziantep Şahinbey mutfağından örnek tarifler:
1. Yuvarlama
2. Ayvalı Tas Kebabı
3. Döğmeli Alaca Çorba
4. Antep Peynirli İrmik Helvası
5. Dolma